Omgeving

Wallis

Het kanton Wallis (Valais in het Frans) ligt in het zuidwesten van Zwitserland, tegen de Franse en Italiaanse grens aan. De afstand vanuit Nederland is een kleine 1000 km (vanaf Heerlen/Aken ca. 825 km). Vanuit zuidwest Nederland is het aan te raden om via België en Frankrijk te reizen (Brussel, Namen , Luxemburg en Straatsburg).

Vele Alpentoppen van boven de 4000 m liggen door het kanton verspreid. Van Oost naar west stroomt door Wallis de rivier de Rhône. Deze ontspringt bij de Furka en Grimsel-pas in het oosten. De streek daar heet Oberwallis en is Duitssprekend. In het westen mondt de Rhône uit in het meer van Genéve. De westkant heet Unterwallis en is Franssprekend. De taalgrens ligt ten oosten van de plaats Sierre. Op de Rhône komen uit noord en zuid een groot aantal zij riviertjes uit. Al deze zijdalen zijn een bezoek waard. Veelal is het daarbij aantrekkelijk het dal zover mogelijk met de auto te verkennen. Aan het eind gaat soms een kabelbaan naar boven en vanaf daar kunnen er schitterende wandeltochten gemaakt worden o.a. naar berghutten. ’s Morgens heel vroeg geeft de mooiste ervaring. Ook kunt u in hutten overnachten, om de volgende morgen heel vroeg hogerop te gaan. (Wel telefonisch plaats reserveren; kijk in het telefoonboek onder “C.A.S cabane” of “S.A.C. Hütte”) Uiteraard is op deze bergtochten bergschoenen en zonnebrillen onontbeerlijk, terwijl ook warme kleding en regenkleding moet worden meegenomen.

Het dorp St. Romain
St. Romain ligt ten noordoosten van Sion, de hoofdstad van Wallis. Eén van de zijrivieren van de Rhône is de Liënne die tussen Sierre en Sion van uit de het noorden in het Rhônedal uitmondt. Dit riviertje komt vanuit het Lac du Zeuzier en snijdt een diepe kloof, met aan de ene kant St. Romain en aan de andere kant Crans-Montana, Icogne en Lens. Het dorpje St. Romain ligt op 1030 meter hoogte. De afstand naar Sion is ca. 11 km (ca. 15 minuten met de auto) en naar Sierre ca. 20 km.
Circa 100 meter boven het dorp St. Romain liggen, verspreid, een aantal chalets, In goed 10 minuten lopen kunt u vanuit de chalets het dorpje bereiken, waar enkele horecabedrijven zich bevinden. Het postkantoor vindt u in het iets verdere gelegen Botyre, waar ook nog wat kleinere zaken zijn, voor dagelijkse benodigdheden. Grotere winkels treft u aan in Sion, Sierre, St. Leonare en ook in Anzére. Als regel zijn de winkels op maandagmorgen (in St. Romain donderdagmiddag en ook tussen de middag tot 14.30 uur gesloten).
Het dorpje St. Romain vormt samen met de dorpjes Fortunoz, Arbaz, Botyre, Luc, Anzére en nog enkele ander dorpjes de gemeente Ayent. Het bestuurlijke centrum is gevestigd te St. Romain.

Toeristische mogelijkheden in de zomer en voor- en naseizoen
Direct vanuit het chalet kunnen prachtige zowel kleine als grotere wandeltochten gemaakt worden. bijv, naar de Lac de Zeuzier op 1750 meter hoogte. Dit meer is ook per autobus vanuit het dorp bereikbaar. Via de bisse dÁyent kunt u dan naar het huis terug lopen. Ook een wandeling rondom het meer (ook met kleine kinderen te doen) is een mooie, kleine wandeling. Verder kan vanaf dit meer een zware klimtocht gemaakt worden naar de Rawill-pas op ruim 2400 meter hoogte. Minder zwaar is een tocht vanaf dit meer naar Anzére of omgekeerd.
In Anzére kunt u met de kabelbaan omhoog naar ca 2200 meter en van daar kunt u bijvoorbeeld teruglopen naar het dorp, maar het is ook mogelijk nog verder naar boven te gaan. Op overal te kopen wandelkaarten kan men naar believen routes uitstippelen.
NB. soms is het mogelijk om van postbus(sen) gebruik te maken, zodat u niet steeds op het uitgangspunt behoeft terug te komen!

In andere dalen kan hetzelfde worden gedaan. Zo kunt u bijvoorbeeld gaan naar:
– Crans Montana, plateau aan de overkant van de Liënne. Via meerdere kabelbannen kunt u hier omhoog gaan, zelfs tot op 3000 meter waar ook ’s zomers sneeuw ligt (Glacier de la plain Morte). Hier heeft men een fascinerend uitzicht over de vele toppen rondom het Rhônedal. Het is aan te bevelen, dit alleen op heldere dagen en vroeg in de morgen te doen.
– Voorbij Crans Montana naar Plumanchit langs de Bisse de Zittoret naar de Petit Mont Bovin of naar de Trubelstock (bijna 3000 meter).
– Naar Col du Sanetsch ten noordwesten van Sion (prachtige autotocht). Op het hoogste punt kunt u alle kanten op wandelingen maken; oa. over verweerde stenen waar vroeger een gletsjer lag. In een kleine 3 uur kunt u lopend de gletsjertong van Les Diableret bereiken.
– In het val da Nendaz naar Super Nendaz (Siviez) en verder lopen naar (of zelfs voorbij ) Lac de Cleuson.
-In het Val d’Héremence naar Ferpécle, Arolla of Grande Dixence in het Val d’Héremence grootse stuwmeer van Europa, (vanuit St. Romain te zien!).
– In het Val ‘d Ánniviers naar St. Luc of Barrage de Moiry. Hier kan men in enkele uren naar een berghut wandelen (en klimmen), evenals in het Turtmanntal.
– Wat verder liggen het Mattertal met het Zermatt en het Saassertal met Saas-Feel; Het aletschgebied in Öberwallis bij Bettmeralp.
Ook kan men via de Simplon-Pas naar het Lago Maggiore in Italië, of via de Grande St. Bernhard-Pas of –tunnel naar Aosta in Italië. Over deze laatste pas trok in de oudheid Hannibal met zijn olifanten en ook Napoleon trok er met zijn legers overheen, ten strijde tegen Italië.

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden; er is dan ook nog veel meer. Zoveel zelfs, dat u aan één vakantie zeker niet genoeg zult hebben om alles te zien.

Klimaat en weersgesteldheid
Het klimaat in Zwitserland vormt een overgang tussen zee en een landklimaat. Door de afwisseling met verschillende bergketens komt in de verschillende delen van Zwitserland een grote verscheidenheid aan klimaten voor; het klimaat kan ook per seizoen sterk wisselen. De gemiddelde jaartemperatuur ligt ongeveer 5˚ C hoger dan overeenkomt met de geografische breedte, wat voornamelijk veroorzaakt wordt door vochtige westenwinden. Wel is Zwitserland tamelijk rijk aan neerslag. Deze neerslag valt het rijkelijkst aan de west- en noordwand van de Alpen. Aan de andere kan van het gebergte is dan een regenschaduw met geringe neerslag.
Juist in Wallis is deze regenschaduw aan de lijzijde van de bergen zo sterk, dat men daardoor in de landbouw kunstmatige bevloeiing moet toepassen. Wallis is dan ook een uitzonderlijke zonnige provincie, waar het minder regent dan op andere plaatsen in Zwitserland. Het zal dan ook niet vaak voorkomen, dat tijdens een vakantie van meerdere weken deze geheel verregent. Persoonlijk hebben wij het nog niet meegemaakt, dat het langer dan 3 dagen aan één stuk regende. Vanuit Nederland kunt u zich van de weersgesteldheid daar op de hoogte stellen door op teletekst te kijken of de websiteswww.knmi.nl of www.meteoswiss.ch te raadplegen. In de winter is kan het belangrijk zijn om zich tevoren van de gesteldheid van de wegen te vergewissen.

Wintersport
Voor wintersport bent u vanuit St. Romain primair aangewezen op het skigebied van Anzére of Crans Montana, of aan de andere kant van het Rhônedal in Les Collons, Thyon 2000, Siviez, Grimentz, St. Luc.
Zie voor meer informatie ook op de officiële website van de Zwitserse toeristische informatiehttp://www.myswitzerland.com/nl/
Websites Anzére en Crans Montana: www.anzere.ch en www.crans-montana.ch

Zwemmen
– Gemeentelijk zwembad (piscine) in Sion ten zuidwesten van het station. Verder is er de mogelijkheid om bij Les Illes, dit zijn meertjes ten zuidwesten van Sion te zwemmen.
– In Anzére; dichtbij maar vrij klein.
– ’s Winters overdekt zwemmen in Sion, Anzére of in de thermal-baden van Saillon, Overnaz of Leukerbad (dit laatste kan ook zomers).
Websites: http://www.burgerbad.ch/ en http://www.bainsdesaillon.ch